Kultur og hummus ad libitum

_MG_7304

På trods af en heftig omgang morgentræthed på grund af gårsdagens meget lange og meget larmende bryllupsfest virker det denne morgen som om den gode stemning fra introdagen stadig sidder fast i folk.

Dette er summercampens første aktivitetsdag, men selvom den nærmest er proppet til bristepunktet med foredrag og øvelser, er der masser af plads til smil og latter.

Lad os blot lægge kortene på kakkelbordet – da vi tog hjemmefra, var det med en vis portion nervøsitet i bagagen.

_MG_7318

Hvordan ville jordanerne og palæstinenserne tage imod vores gender aktiviteter?

Ville de blive forargede? Vrede? Ville de tage hjem i protest?

Vi var i forvejen blevet advaret om at træde varsomt på den kulturelle sti og være opmærksomme på forskellighederne mellem danskere, jordanere og palæstinensere.

Her på den første dag går der dog ikke lang tid, før vi kan trække vejret roligt. De arabiske deltagere er engagerede, og på trods af lidt sprogbarrierer lægger vi ud med en rigtig god debat om, hvad der karakteriserer hhv. kvinder og mænd.

Sammen kæmper vi os gennem forhindringsbaner og bygger menneskelige skulpturer om mandlige og kvindelige stereotyper.

En enkelt navneleg bliver der også plads til (danske og arabiske forældre har trods alt ikke taget hensyn til sprogvanskeligheder ved valget af navne til deres børn), og skuespiltalentet samt evnen til at løse problemer bliver finpudset, da vi arbejder med forum teater.

Sten for sten nedbrydes både muren af fordomme , og stemningen stiger til højt oppe over Ammans minaretter.

Igen i dag bliver der uddelt kram og high-fives blandt facilitatorer og deltagere efter en vellykket session. Som vallekilling er det helt fantastisk at se det, man har arbejdet så længe på at forberede, bliver taget godt imod!

Sprogbarrieren er også styrtet i grus – næsten. Men ”lige ved og næsten slår ingen mand af hesten”.

En af deltagerne siger meget beskrivende til den evaluerende session i dag, at ”communication is more than verbal”. For når man ikke taler samme sprog, og der ikke lige er en tolk til stede, må man bruge både arme og ben og så videre og så videre for at forstå hinanden.

Og med lidt tålmodighed går det faktisk godt. Jeg deler selv værelse med en jordansk pige, der kun taler lidt engelsk, men vi taler sammen med meget mere end ord.

Så det er både med en uoverskueligt stor portion humus og en god fornemmelse i maven jeg lægger mig til at sove denne aften.

_MG_7420_jaja
Campen er gået rigtig godt indtil videre, og vi glæder os alle til i morgen.

//Ida

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s